Kontakt
18 mars 2015

En uppgörelse med gott syfte

vårKorta rundan (ca 3 km) tre gånger i veckan. Vi tummar på det, Violen och jag. Avtalet är förseglat, jag får promenadsällskap och hon får ett nytt skal till sin iPod - en hederlig affärsuppgörelse. Men det hon framför allt får är grunden till en sund vana.

För handen på hjärtat, vi är inte så bra på den där enkla vardagsmotionen i vår familj. Vi tar oss inte en promenad, utan vi tränar. Träningskläder och joggingskor och går oss svettiga, eller tar cykeln eller rullskidorna eller går på gymmet. Men den där vardagsrörelsen som ska vara enkel för ett barn att haka på, den är vi inget bra på. Jo, på sommaren är vi det, för då cyklar vi och badar och simmar, hoppar studsmatta och plockar bär. Fast resten av året, nänä.

Jag har ett minne av att mina föräldrar gick en promenad så gott som varje kväll. Det var klokt, inte bara för att det är nyttigt att röra sig, utan för att de också fick lite tid för sig själva. Utom när jag lyckades tjata mig till att få följa med. För så funkar det ju med barn, att det som vi vuxna gör det vill de också göra.

Under samma tid i livet var poängpromenad på söndagarna en både trevlig och sund vana som höll i sig upp i vuxen ålder. Vi cyklade till Holmenstugan i Trollhättan där promenaden arrangerades. På vägen dit stannade vi vid Svarta Maa, den gula kiosken, och köpte två förpackningar mjölkchoko. Nej, inte rullar - det var tre bitar i varje förpackning. Vi var fem i familjen, så en ruta var och så var det väl någon som blev lycklig över en extra bit. Eller kanske köptes det tre förpackningar och alla utom en fick två?

Nu ska det bli mysigt att få igång våra egna promenadtraditioner. Violens första reaktion när jag föreslog att vi skulle börja promenera tillsammans var:
- Inte så tidigt varje gång!
För det är ju så hon känner mina promenader: De allra flesta helgmorgnar tar jag mig ut på en riktig långkörare innan familjen vaknat. De promenaderna tänker jag inte göra avkall på, men jag ser fram emot att komplettera dem med de kortare veckorundorna.

Och tänk vilken koll på alla vårtecken vi kommer att få!

blogg100-logotype   18 av 100

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross