Kontakt
17 mars 2014

Och kvinnor, härskar inte de? #Blogg100, 16 av 17

-  Nåja, kvinnor härskar minsann, de också!

Jag tror det är den vanligaste reaktionen när jag pratar om mäns härskartekniker över kvinnor. Och visst är det så. Men i jämförelse är det en fis i rymden.

Det finns kulturer, hela samhällsordningar, som bygger på att mannen härskar över kvinnan. Omskärelse, kvinnan som inte får köra bil i sitt hemland eftersom det är förbjudet, kvinnan som måste dölja sig i slöjor, kvinnan som ifrågasätts mer än gärningsmannen trots att det är hon som blivit våldtagen. Kvinnan som får 6% mindre i lön än mannen, trots att de har samma utbildning och är lika gamla. Kvinnan som måste bevisa att hon är lika bra, helst bättre, än männen för att ens bli påtänkt som chef. Kvinnan vars stressnivå går upp när hon går från jobbet, till skillnad mot mannens som går ner. Kvinnan som inte omfattas av mänskliga rättigheterna, utan behöver en egen konvention - precis som barnen. För länder som USA och Saudiarabien inte ville skriva under de mänskliga rättigheterna om det innebar att de även omfattade kvinnor och barn. De har heller inte skrivit under kvinnokonventionen.

Kom inte och prata med mig om att kvinnor också härskar över männen, som om det vore ett stort problem.

När en man härskar över en kvinna går det på djupet, hennes självkänsla sjunker och hon söker felet hos sig själv.
När en kvinna använder samma härskartekniker över en man, tycker han det är för djävligt och kallar henne en riktig bitch. Eller också drar männen upp hur kvinnan härskar där hemma för att få sin vilja igenom. Ursäkta, men det är lite annan dimension på det också. Om man tänker på att en kvinna tjänar ungefär 3,6 miljoner kronor mindre än en man under sin livstid - bara för att kvinnors yrken är låglöneyrken eller för att hon helt enkelt inte har snopp.

Jodå, det är klart att det finns kvinnor som härskar över män och över kvinnor, men det är inte det som är det stora hindret för att vi ska nå en jämställd värld. Och när jag lyssnar på kvinnor som föreläser och som inleder med att berätta om hur de blivit härskade över av en kvinna, då blir jag bara trött. De kanske måste säga så för att få komma och föreläsa för de stora samlingarna män?

Missförstå mig rätt, ingen härskare är bättre än den andra. Men det är först när vi ser de stora dragen och gör något åt dem, som vi kan komma tillrätta med det andra.

Låt oss komma ifrån småfisresonemangen och i stället se på de stora luftföroreningarna, som sätter hinder för en frisk och hållbar tillväxt.

 

 

 

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross