Kontakt
8 april 2017

Och Sverige visade världen...

Det var mitt i särklass sämst tajmade blogginlägg, det igår. Precis när jag hade lagt ut det dyker det upp en Facebooknotis på min skärm: "Elsa har markerat sig själv i säkerhet i samband med attacken i Stockholm"
Elsa är min brorsdotter och hon liksom alla andra jag känner är i säkerhet, visar det sig. Säker i en stad, ett land som drabbats av ett terrordåd.

"Koll på något i alla fall" hade jag ironiskt nog som titel på det blogginlägg som lades ut samtidigt som världens teleprintrar började rassla om ett attentat i Stockholm. Snarare noll koll. Precis så är det. Mitt i den egna vardagen blir vi brutalt påminda om att Sverige är en del av världen.

Det är lätt att bli rädd. Lätt att vilja hitta en enkel förklaring. Men den finns inte. Och jag tänker inte låta mig dras med i "vad var det vi sa". Eller med dem som hävdar att det är invandringens fel. Om svaren vore så enkla, skulle vi inte ha några terroristbrott någonstans.

Vi kommer inte att kunna skärma oss från det som händer runt om i världen - även om vi bygger murar, firar upp våra broar och slutar prata med andar människor. Ser vi på de länder som gör sitt bästa för att göra så, så är det inte de som lyckas bäst på att utvecklas. Det här har Johan Hakelius på Expressen skrivit så bra om idag i sin krönika En styrka som fanatiker aldrig kommer att fatta, så det är ingen idé att jag ens försöker.

Idag är jag bedrövad över det som hände igår. Ganska bedövad också,  för ett tag kändes det som att ondskan tränger sig in i varenda liten spricka i vår rustning.

Men jag är också oerhört stolt, överraskad och imponerad över den solidaritet, handlingskraft och kärlek som de flesta har agerat med. Det förminskar de småttiga kommentarer som en del hann lägga ut på sina Facebooksidor.

Det ger mig hoppet tillbaka, fortare än det försvann.

 

 


Detta är inlägg 39 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross