Kontakt
20 juni 2016

Öka rapporteringen av fällningar

Dag 108

Bara för att jag kan, så behöver jag ju inte göra det. Världen skulle bli en bättre plats om vi tänkte så, lite till mans.
Ännu en gång har ett nedslående tingsrättsfall rapporterats. Fyra 19-åriga män frias från våldtäkt på en jämngammal kvinna under en studentkryssning. Det är inte första gången förövare frias i en våldtäkt. För en lekman, som jag, ter det sig ofattbart att gärningsmännen så ofta går fria.

Men så tänker jag: hur många våldtäktsmän fälls? Jag skulle vilja se en tät och idog rapportering av det. För se, jag tror att om knäppgökar läser tidningen om alla dessa män som frias från ett av de mest brutala brott som finns - att med våld ha tvingat en annan person till att ha sex - så är det inte omöjligt att knäppgökarna tänker, att det är en ganska liten risk att bli fälld om man nu skulle hamna i en sådan situation.

Och motsvarande, om vi började rapportera stort om alla våldtäktsmän som fälls, så är chansen större att någon drar öronen åt sig och tänker: "det är inte värt det". Framför allt behöver vi gång på gång på gång markera att det är helt fel.

Fortfarande verkar tingsrätter döma beteenden efter manliga normer: Är man rädd, så flyr eller slåss man. Forskning på krigstraumatiserade personer under balkankriget visar att det är ett manligt sätt att reagera under livshotande stress. Kvinnor däremot reagerar genom att bli apatiska och stilla.

Advokat Elisabeth Massi Fritz är en stark förebild för mig. Apropå det här fallet poängterar hon helt enkelt: "Man kan fråga sig hur tingsrätten kom fram att en berusad ung tjej ensam i en hytt med fyra främmande män inte hade orsak att vara rädd."
Ingen i den tingsrätten hade förmodligen varit i närheten av en sådan situation. Men alla dem som har det förstår precis hur hon kan ha känt sig - berusad eller inte.

Vi behöver byta fokus och tala mer om hur killar och män agerar, om vad som är okej eller inte okej. Ja, jag vet att jag har skrivit om det här förut. Och jag kommer att fortsätta. Det gör alldeles för ont att bara tigande ta till sig rapporteringen.

Hur svårt kan det vara att tänka en tanke: bara för att jag kan, så behöver jag inte göra det.

 

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross