Kontakt
2 april 2014

Om hjärtat får bestämma #Blogg100, 32 av 100

Vad får ditt hjärta att sjunga? frågar coachen.
Vilken oerhört bra fråga. Den har vilat i mig sedan dess.

Att göra det som får ens hjärta att sjunga är viktigt för välbefinnandet och symptomatiskt nog är det just det vi ofta prioriterar bort när det blir för mycket omkring oss.
Först måste vi ju fixa så att barnen har det bra och att det som ska göra på jobbet blir gjort, och att hemmet är städat och så är det kärleksrelationen och föräldrar och föreningen och grannarna och ja allt. Under tiden slutar hjärtat sjunga tills det knappt hörs ett stilla nynnande ens. När mitt hjärta sjunger då pirrar det ända ut i fingertopparna, som sockerdricka. Jag blir alldeles varm när jag känner det.

Jag vet vad som får mitt hjärta att sjunga, så det är det väl bara att se till att ge utrymme för det. Hur svårt kan det vara?
Ändå är jag jättedålig på det. Jag får verkligen ta mig i örat och planera in det.

Men visst sjunger det till ibland. Som när jag hamnar i ett samtal om härskartekniker och det händer allt oftare. Som om det faktiskt har ett samband med att jag bloggar och pratar mer om det. 😉

Jag tänker att det här borde jag göra något mer av. Min kunskap bottnar ju i Berit Ås forskning och skrifter och samtal med henne. Jag inser att det måste finnas mer forskning, men jag kan inte hitta något på nätet i alla fall. Mina sökningar på forskning och härskartekniker leder bara till Berit Ås forskning. Däremot finns det organisationskonsulter och föreläsare som mest verkar luta sig mot hemmasnickrade teorier baserade på enskilda individers egna erfarenheter.

Sociologi var det ämne som tillsammans med socialpsykologi, faktiskt lyckades engagera mig på universitetet. Jag blir oerhört sugen på att ta upp de studierna igen. "Om jag bara vore yngre", säger jag i ett samtal och möts genast av protester. Det är väl nu du ska göra det, säger de. Du har erfarenheten och vet vad du vill med studierna. Så har jag inte tänkt. Det pirrar till i fingrarna. Men verkligen? Plugga? Jag?

Det tål att tänka på. Men först kanske en djupare research i om det verkligen inte finns modern forskning på härskartekniker. Det skulle vi tycka om att ta del av, hjärtat och jag.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross