Kontakt
20 februari 2013

Såååå trött på centraliseringar Nr 21 av #Blogg100

IMG_0771[1]

Detalj från de mössor som min kollega Therese sydde upp i kampen för SLU i Skara.

Idag är det tungt.

Det började ju så bra, med undervisningen som jag laddade inför i går. Hade en grupp på sex studenter som ville lära sig mer om hur man skriver ett CV. Ville lära sig. Det ligger mycket i den motivationen. Det är något alldeles visst med att möta människor som vill något. Att möta deras vetgirighet och lust till ny kunskap - det är fint.

En timma efter detta kom beslutet från SLU:s styrelse, att de utbildningar som idag ges vid SLU i Skara ska flyttas till campus i Uppsala. Det handlar om djursjukskötarprogrammet, kandidatprogrammet för etologi- och djurskydd samt tilläggsutbildningen för utländska veterinärer. Jag jobbar halvtid på SLU, berörs i och för sig inte direkt av utbildningsflyttarna, men självklart berörs jag ändå av att campus kommer att förändras så. Ett campus utan studenter...
Forskning utan studenter...

Men mest trött blir jag på alla dessa centraliseringar. Det går fint att prata om värdet av en levande landsbygd, men när det kommer till kritan så nog sjutton flyttas allt fler verksamheter till de stora städerna. Det hade ju kunnat vara logiskt att tänka sig att utbildningar inom den gröna sektorn skulle ligga i ett geografiskt område med närhet till djur och den gröna näringen. Men nej, vi flyttar till ett stort campus där man fullständigt håller på och förbygger sig. Där blir gott om dyra kontor, men inte mer utrymme för studenterna.

Vårt universitet har ett sektorsansvar, som det så fint heter. Vi har ansvar för att se till att det finns forskning och utbildning, så att Sveriges gröna sektor kan leva, utvecklas och bli konkurrenskraftig. Ansvaret går bland annat ut på att det ska finnas forskning och utbildning på flera orter i Sverige. Därför har vårt universitet fyra huvudorter: Umeå, Uppsala, Skara och Alnarp. Fast fr o m 2014 ska det inte finnas någon utbildning i den del av landet, som hör till de absolut djurtätaste. Det finns fler kor i Falköpings kommun än det finns i hela Uppland!

SLU:s styrelse och rektor har gett vår platschef i uppdrag att se hur SLU i Skara kan utvecklas.  Den ska vara färdig 3 juni. Det är svårt att förstå varför inte styrelsen valde att invänta det utredningsförslaget innan de fattade det beslut de gjorde idag.

Skitsvårt.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross