Kontakt
13 april 2013

Sakta och säkert Nr 72 av #Blogg100

Sakta, men säkert, heter det ju. Men det borde heta "sakta OCH säkert". För det långsamma ger ju oftare större möjlighet att saker och ting görs ordentligt.

Det blev inget blogginlägg utlagt i går. Det är inte mycket att göra åt - jag befann mig i en fullständigt nätverksbefriad bunker. Mitt i centrala Lund. Kunde inte ens spela Wordfeud. Ni förstår! Det följde i och för sig kvällens tema, där vi diskuterade den nya trenden som hittills fått fäste i framför allt Kanada och Storbritannien: Slow TV!

Helt magiskt! En fullständig motpol till dagens snuttifierade nyhetssändningar och hysteriska underhållningsprogram. För att inte tala om barnprogrammen som våra barn växer upp med. Det är en evig tur att Hotell Kantarell sänds med jämna mellanrum, så att barnen får vila i det långsamma skeendet, ibland.

Slow TV handlar nämligen om att följa något under en lång tid. I Danmark håller man just nu på och riggar upp inför inspelningen av Slow TV på en gård. Där kommer man kanske att kunna följa arbetet med att göra ett trädgårdsland, eller hur man målar en dörr. Ett avsnitt handlar om just en sak och kan hålla på i flera timmar. I Norge filmade man en tågresa genom ett vackert vinterlandskap. Man riggade en kamera framme hos tågföraren och det som filmades var alltså just själva sceneriet utanför fönstret. En flera timmar lång tågresa. Programmet har setts av över 1,5 miljoner norrmän!

Men visst är det häftigt! Alla dessa motrörelser som växer fram. Slow food och slow TV. Finns säkert inom flera områden också, känner du till något? 18 maj kommer jag att genomföra Slow running, ett Göteborgsvarv där jag inte ska stressa för att komma fort i mål, utan njuta av själva löpandet och folklivet vid sidan av. Jag ska ta mig i mål, sakta och säkert.

S-L-O-W - ett vackert ord!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross