Kontakt
19 maj 2016

Samtycke - vackrare ord finns knappt

Dag 79

Samtycke. Det är ett vackert ord. Att vi samlas kring en gemensam tanke om vad som ska göras, innan vi går vidare och gör det. Fatta Samtycke är också namnet på ett projekt som utforskar och skapar samtyckeskultur. Det kommer att bildas arbetsgrupper runt om i landet som ska diskutera och arbeta med detta.

Det är viktigt att lyfta fram de bra saker som görs och som du som är man kanske vill haka på. Jag vet ju att de allra flesta män tycker det är lika besvärande som jag att 98 procent av dem som misstänks för sexualiserade brott är män, enligt BRÅ, Brottsförebyggande rådet. Det är bara så svårt att förstå att de inte hörs och syns mer. Att inte 20 män lugnt och sansat ger svar på tal, när en feg stackare vräker ur sig en hatkommentar på nätet, till exempel.

Fatta Samtycke poängterar att övertalningsförmåga och dominans fortfarande är egenskaper som värderas högt i vårt samhälle. Man ska ta för sig, ta plats och inte ge sig, för att nå framgång. Med det i åtanke är problemen med sexuellt våld inte så svårt att förstå.

Hur ofta har vi inte hört det i debatten, att vi tjejer ska stå på oss, ta plats och göra oss hörda? Jag blev otroligt lycklig när min dotters lärare gjorde klart att det var inte så hon tänkte arbeta i klassen - där det går fyra tjejer och elva killar. I stället får alla lära sig att inte bara ropa ut svaret på en fråga, utan vänta på sin tur, att släppa fram andra, behärska sig och lyssna på varandra. Hon skapar en samtyckeskultur, även om hon själv inte har använt det uttrycket. Respekt!

Förra året lanserades en engelsk - eller kanske amerikansk - film om samtycke, där det på ett klockrent sätt och med glimt i ögat gjordes en liknelse mellan att dricka te och ha sex: Om du frågar någon om hen vill ha te och hen säger nej - gör inget te. Om du frågar någon om hen vill ha te och hen säger ja, men sedan ångrar sig när du kommer med det färdiga teet - det är irriterande, men tvinga inte hen att dricka upp det. En medvetslös person vill aldrig ha te.

I går lanserade just projektet Fatta Samtycke en svensk version av den filmen. Sprid den gärna! 🙂

Kunde du inte se filmen via den länken, så finns den också på den här Fatta Samtyckes egen sida.

imageDet är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross