Kontakt
11 maj 2016

Tänk att allt ordnade sig så bra...

Dag 70

Nyhetssändning från CSN 11 maj 2026

"- Förr var ju Sverige känt som ett land där ingen egentligen umgicks utanför hemmet. Det skojades om att det var först när grillarna tändes som man förstod att det bodde någon i huset bredvid. Ikea gjorde väl t o m en reklamfilm om hur det skulle kunna bli om man tog bort dörrarna i hyreshuset. Nu ser det ju helt annorlunda ut, med ett blomstrande restaurangliv, människor som är ute - trots att det är minusgrader. Vad hände? Carol, du är på plats i Sverige.

-Indeed Jeff. Länge såg det ju ut som att Sverige snarare skulle följa efter oss. Det höjdes röster om rätten att försvara sig, det skapades medborgargarden och högerextremister propsade på att invandringen skulle stoppas och fick med sig en hel del "vanligt" folk, faktiskt. Du kommer säkert ihåg partiet vars toppar var ute med järnrör på stan.

Samtidigt började allt fler att dela protester från unga kvinnor på de sociala medierna. Unga kvinnor som vågade berätta om hur deras liv såg ut, hur de från det att de var små fick lära sig att pojkarna slog dem för att de var kära i dem, att de blev tillsagda att inte ha på sig linnen i skolan, för att det gav signaler till pojkarna om att de ville något mer och att de om de gick ensamma här så antastades de av män. På något vis var det som att alla hade blundat för att det var så här verkligheten såg ut.

En del ville koppla det till den stora migrationen, men kvinnorna påtalade att deras berättelser hade sett likadana ut långt innan den stora migrationen på mitten av 2010-talet. Till slut kom det ett initiativ på Facebook, som spred sig som en löpeld över hela landet. Det fattades ett aktivt beslut från rötterna, att vara mer synliga på gatorna.

Rörelsen kallade sig #slutablunda och det var precis vad de gjorde, Jeff. De slutade blunda, de såg varandra som människor och de träffades i föreningsliv, på möten på stan, flanerandes på gatorna. Och eftersom vädret är som det är i Sverige, så var de i behov av att få sig en kopp varmt kaffe emellanåt. Allt fler nappade på det och startade små mobila kaféer. Fler gick på restaurang,  restaurangerna fick fler gäster, konkurrensen ökade, priserna sänktes och ännu fler hade råd att äta ute.

Det här hände inte bara i storstäderna, utan också landsbygden levde upp.

I och med detta var det som att de stora organisationerna vaknade till, Jeff, i detta land som åter är tillbaka som det mest jämställda landet i världen. Det startades en stark feministisk rörelse där de demokratiska partierna gick samman med icke-politiska organisationer, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar och tog fram en feministisk värdegrund som alla kunde ställa sig bakom. Innan dess hade många på något vis trott att feminism var något för kvinnor, när - och det vet vi ju nu, Jeff - det verkligen inte är något för ett kön, utan ett ord som betyder att alla ska ha samma rättigheter oavsett kön.

I den nya läroplanen fanns jämställdhet och värdegrundsarbete med som obligatoriskt ämne från de lägsta klasserna och hela vägen upp i gymnasiet. Och Jeff, det är nog det här som verkligen tog skruv. I det svenska samhället talar man idag om ett gemensamt ansvar för hur vi bemöter varandra och den höjda utbildningsnivån som nåtts bland både unga män och kvinnor har resulterat i att det inte verkar finnas någon rädsla för ett jämställt samhälle. De unga män jag träffat här är tvärtom tacksamma över de möjligheter som finns för dem nu när de inte längre behöver finna sig att vara kvar i en stereotyp könsroll.

Det här vet de migranter som söker sig till Sverige och på något vis, Jeff, har Sverige lyckats uppnå en position som det land där de allra flesta bor tillsammans i ett respektfullt och generöst samhälle och tar gemensamt ansvar för att det ska fortsätta vara så. Det här är Carol för CSN i Sverige. Tillbaka till Jeff i studion."

 

 

Jaja, ibland måste man ju få drömma, annars har de ju ingen chans att slå in, du vet.

 

 

 

image
Det är något med det där hundra. Greppbart, men ändå tillräckligt mycket för att vara en utmaning. Hundra blogginlägg hundra dagar i rad. Återigen hakar jag på utmaningen som Fredrik Wass drar igång, i år för femte gången. #Blogg100

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross