Kontakt
16 juni 2014

Tror på samtalet #Blogg100, nr 107

IMG_3340Två måndagar. Mer än så är det inte kvar av mitt år som president i Skara-Borgen Rotaryklubb. Det som alldeles nyss var ett helt år framför mig, är snart ett år som har gått.

I Rotary träffas vi varje vecka och vår klubb har sitt möte på måndag lunch. Efter att vi har ätit, är det en programpunkt - ofta en föredragshållare som exempelvis berättar om en företeelse i samhället, en idrottsförening eller sin yrkesroll. Idag var det vi själva som var programpunkten.

Det är inte så dumt att stanna upp ibland och se efter var vi befinner oss. Vad hade vi för målsättning i början av året och hur har det gått?  Självklart har vi inte nått allt vi ville, men det är, som bekant, inte alltid målet som är det viktiga utan vägen dit.

Jag är väldigt förälskad i Samtalet. När orden flödar fram och tillbaka mellan människor, när öron lyssnar in, bearbetar och svarar. Det är få saker som är vackrare än det. Det blev en sådan stund idag. Runt de runda borden flödade verkligen samtalen kring de ställda frågorna om hur vi ska arbeta vidare. Alla tog till sig uppgiften, bidrog på allra bästa sätt och att döma av energin i rummet, så kände fler som jag.

Ahh, sådant värmer. Vid sådana tillfällen känner jag att jag befinner mig på helt rätt ställe i världen. Det kan vara hemma vid köksbordet tillsammans med maken. Det kan vara på en promenad med en väninna. Det kan vara på arbetet med en kollega och det kan vara med en helt okänd människa på en oväntad plats. När det dyker upp är det bara att surfa med, se vart det leder och vara lycklig över att det sker. Förutsättningen för att det ska lyckas är total närvaro av deltagande parter och jag skulle också vilja påstå att det har stor betydelse att förväntningarna inte är så högt ställda. Först då kan samtalet hitta sitt eget flöde.

När vi lite kort sammanfattade våra samtal var vi rörande eniga om en sak: det här borde vi göra oftare. Just samtala med varandra.

 

Det goda samtalet - var det än uppstår, mellan vilka det än uppstår - när det ges utrymme, så händer något.  Jag tror det kan rädda världen. Idag fick jag en bit av det. Tack!

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross