Kontakt
8 mars 2017

Utan tvivel en viktig dag

Funderar du på varför vi fortfarande behöver Internationella kvinnodagen? Tänk, det gör inte jag. Inte för en sekund.
Jag är ju ute och föreläser om härskartekniker och det gör jag ur ett jämställdhetsperspektiv. Ibland har det hänt att jag får reaktioner på det, att det känns lite förlegat. Och det är bara att gratulera dem som känner att de redan löst jämställdheten, att de arbetar på arbetsplatser som inte längre ser skillnader kopplade till kön. Men så ser det verkligen inte ut på de flesta håll i samhället och så länge det inte gör det, kommer jag att fortsätta att ta hand om just det perspektivet.

Det finns så många andra som pratar om härskartekniker i allmänhet - och inget fel i det, men jag tycker det är synd om vi förbiser att det hela tiden kommer nya generationer som inte är lika uppdaterade på jämställdhetsfrågorna och att det finns arbetsplatser och organisationer som fortfarande arbetar utifrån patriarkaliska normer.

Pratar man jämställdhet så får man leva med att man anses vara lite av en stämningsförstörare. Är man feminist så förutsätts man vara på ett särskilt sätt. Det är svårt att förstå, att det 2017 fortfarande är så många som inte tycker att det är självklart att alla oberoende av kön ska ha samma möjligheter till lika lön, karriär, heltidsarbete, makt... Eller som tycker att det inte kan vara svårare än att kvinnor faktiskt visar framfötterna, då - och inte tackar nej till styrelseposter när de blir tillfrågade. (Det borde vara mer intressant att fundera över varför de tackar nej...)

Det är många män och kvinnor som inte vill se eller förstå hur mycket av ojämställdheten i Sverige och i världen som grundar sig i hur vi bemöter varandra redan som barn.
Att det faktiskt danar oss som kvinnor, om vi som små blivit ryckta i håret, boxade på och knuffade av pojkar - för att de tycker om oss så mycket. Kärlek börjar ju alltid med bråk.
Att vi anses prata för mycket om vi står för en tredjedel av pratet i ett sammanhang. Bara för att ta några exempel.

Att ändra en norm tar tid, men det finns mycket hopp i de yngre generationerna. Linnéa Claeson är en av de högljudda feminister som inte tar skit, men dessutom har en fantastisk förmåga att vända på perspektiven. Därför får hennes tio råd om hur man undviker våldtäkt avsluta dagens blogginlägg, så här på Internationella kvinnodagen.

LINNÉA CLAESONS 10 TIPS FÖR ATT UNDVIKA VÅLDTÄKT:

1. Om du ser någon som är för full, våldta inte hen.

2. Om du vet att du blir aggressiv och i övergreppsmode när du dricker så var försiktig med alkoholen.

3. Gå inte hem själv på natten om du tror du kanske kommer våldta någon som går ensam. Be en vän följa dig hem eller ring och prata med någon hela vägen till din dörr så du kommer hem säkert. Better safe than raping someone, som jag brukar säga.

4. Välj vilken väg du tar hem, kanske det är bättre med gatan som är upplyst och med mycket folk så du inte får samma möjlighet att ofreda någon.

5. Ha med dig ett överfallslarm så om du plötsligt känner starkt för att överfalla någon kan du dra i larmet så det låter skithögt så någon kan komma och stoppa dig och du skrämmer iväg potentiella offer.

6. Om du ser någon som sover, låt hen vara ifred och tafsa aldrig på personen.

7. Utgå från att allt annat än ett ja är ett nej.

8. Gå en självförsvarskurs så att du i en nödsituation kan övermanna dig själv och på så sätt försvara dig och andra genom att du inte ofredar någon. Kanske kan du sparka på något så du får skitont i smalbenet eller slå dig själv i skrevet eller struphuvet så att personen du tänkte ofreda hinner undan.

9. Försvarsspray är en klassiker. Så fort du känner att du är i en osäker situation där du kanske kommer sexuellt övergreppa någon sliter du upp din spray och bestämt sprayar dig i ögonen så att du blir disorienterad och mår dåligt. Det blir lite betingning också, tänk Pavlos hundar. Toppenlösning!

10. Se över dina värderingar, din syn på sex och samtycke samt din självbild och människosyn och framförallt:
bete dig inte som en jävla idiot.

imageDetta är inlägg 8 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross