Kontakt
2 mars 2017

Väck med skulden!

-Det som händer är att flickan blir insnärjd i en fälla. Han som från början var trevlig, söt och lyssnande blir hård, kall och elak. Allt hon har visat honom kommer han att visa för hennes föräldrar och vänner - om hon inte håller tyst.
Hon skäms för att hon gått i fällan, känner sig skyldig och vågar inte berätta för någon. I vissa fall går det så långt att hon tar sitt liv.

Påförande av skuld och skam - den femte härskartekniken. Illustration: AKJ

Påförande av skuld och skam - den femte härskartekniken. Illustration: AKJ

Det är föreläsning om ungas nätvanor på dotterns skola för oss föräldrar. Och jag vill bara gå ut och kräkas. Inte bara för de här männens utstuderade djävulskhet, utan kanske mest för att ännu en gång handlar det här väldigt mycket om att flickors sexualitet är så skuldbelagd.

Denna skuld! Jag föreläser ju om härskartekniker och just Påförande av skuld och skam är så svår att prata om. Så plågsam och så svår, för om man någon gång har råkat ut för den så sätter den sig ordentligt som en sticka under tånageln.

Att kvällens föreläsare Stig-Roland Rask tar upp den är befriande. Den löser upp min egen skampropp och gör väg för ilskan istället:
NÄR ska vi börja behandla flickors sexualitet som lika naturlig som pojkarnas? NÄR ska den sluta att skuldbeläggas? När ska det bli lika okej att kvinnor vill ha sex, som det är självklart att männen vill? När ska vi sluta kalla erotisk litteratur som vänder sig till en kvinnlig publik för tantsnusk?

Om vi kunde ändra på det, skulle så mycket lidande kunna förhindras. Inte minst för dessa unga kvinnor som blir livrädda över att få sin sexuella nyfikenhet avslöjad.

Det finns tendenser till något helt annat i samhället idag. Det finns de som vill skrämma oss kvinnor att tro att det är farligare än någonsin att vistas ute i vår egen stad på kvällen, att det vandrar omkring våldtäktsmän överallt. Och de som säger det, utger sig för att vara några slags Sverigebeskyddare. Brrr...

Låt oss prata med våra söner om sexualitet och känslor. Låt oss prata om konsensus. Lär våra barn att sex är bra och fint och nyfikenhet helt naturligt. Gör våra barn trygga med att ingenting - INGENTING! - är så skämmigt att man inte kan prata med sin förälder om det. Och lär dem att det ALDRIG är deras fel att en vuxen beter sig illa, om det nu är på nätet eller i verkliga livet.

Våra barn befinner sig i en värld som är helt främmande för många av oss. Vi vuxna behöver vara vuxna nog att finnas till för dem, utan att på något vis skuldbelägga dem. Punkt. Slut.

 

image
Detta är inlägg 2 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross