Kontakt
12 juni 2017

Vad bra du gjorde det där!

Det är gott att må bra. Det mår vi bra av. Och det är ganska lätt att få andra människor att må bra. Genom att ge beröm, till exempel.
Feedback. Det kan vara både jobbigt och utvecklande att få. Det är ju svårt att veta om det man gör är bra eller dåligt om ingen talar om det för en. Men det är inte alltid helt lätt att berätta för någon att det vore bättre om personen kunde göra på ett annat sätt - det kan krävas lite övning för att nå dit.

Då är det mer okomplicerat att ge positiv feedback, ja beröm helt enkelt. På kursen i teamcoachning, som jag går just nu, talade vi om vikten av att berömma varandra.  Det slog mig att det påminner väldigt mycket om det vi lärde oss på valpkursen i höstas, där vi pratade om just belöningsbaserat lärande. Det är faktiskt likadant med oss människor. Om vi får höra att vi har utvecklats och förbättrat oss, så växer vår självkänsla och vi vill utvecklas ännu mer.

Ny hjärnforskning visar att morötter funkar bättre än piska. När vi får positiv feeback från en kollega eller chef, så kan det bidra till ett större engagemang och ökad självständighet, eftersom beröm stimulerar signalsubstansen dopamin. Dopamin finns i system som bland annat reglerar motivation och entusiasm. Ett underskott av dopamin kan å andra sida yttra sig i Parkinsons sjukdom, rastlösa ben, depression och likgiltighet. Det finns till och med undersökningar som visar att den tredje största anledningen till att människor sjukskriver sig är att de inte känner sig uppskattade.

Så varför inte bidra till en roligare, friskare och sundare arbetsmiljö genom att tala om för kollegan att genom att hen utför sina arbetsuppgifter på ett så bra sätt, så underlättar det också din arbetsdag. 🙂

 

 

 
Detta är blogginlägg 96 av 100.
Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross