Kontakt
18 maj 2017

Vad hände med lite vanlig hyfs? #netikett

Folk beter sig faktiskt som skit, nu för tiden. Bara för att de kan, tror jag - dolda av anonymiteten som erbjuds på nätet.

I P4Skaraborgs nyhetspanel där jag medverkar, diskuterade vi idag varför tonen ofta blir så hård i kommentarsfältet. Oavsett ståndpunkt, så blir debattörerna väldigt kategoriska och använder ett språk som ofta är förminskande, oartigt och inte sällan rent förolämpande.

Jag tror att det är för att man kan. För att det är så mycket lättare att häva ur sig saker när man inte behöver se den andra i ögonen och ofta har man till och med skaffat sig en fejkad identitet. Testa att göra ett inlägg på Twitter eller Instagram och hashtagga med #feminism #jämställdhet #hbtq #migration eller liknande och vips! kommer det att flöda in kommentarer från människor du aldrig mött. Eller i mitt fall, från människor jag mött men inte känner och som jag verkligen inte tror skulle uttrycka sig på det viset de gör nästa gång vi ses på stan.

Jag tänker att det ändå är positivt att vi diskuterar just detta, hur vi bemöter varandra i sociala medier. Att det verkligen är på plats att sätta upp spelregler och helt okej att blockera en person som inte kan följa vanligt hyfs. Man kan inte gnälla om att man blivit utkastad ur en tråd eller blockerad, om man inte har uppfört sig ordentligt.

För det finns en missuppfattning om att yttrandefriheten innebär att vi kan säga vad vi vill till vem som helst (och jag vet att jag skrivit om detta tidigare, men det är så viktigt!). Så är det inte alls. Precis som i alla andra tillfällen när vi möter varandra, ska vi göra det med respekt.

Hur svårt kan det va?!

 


Detta är inlägg 75 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross