Kontakt
25 april 2013

Väljer svenskt med app Nr 85 av #Blogg100

IMG_1201[1]Ahh, dessa appar! Det finns verkligen en värld av dem därute. En del helsjuka, andra supertrista, många nyttiga och en bunt riktigt roliga. Bland mina favoriter finns SJ Min resa, Äggklocka, LärKvitter och sist men inte minst superlöjliga och roliga Drunkalizer.

Idag har jag laddat ner en som definitivt faller under kategorin nyttiga: Bonde på köpet. LRF har tagit fram appen för oss som gillar att köpa svensk mat, men tycker det är svårt att utläsa på förpackningar om det verkligen är en svensk produkt. Den här appen läser av streckkoden på varan du vill undersöka och på bara några sekunder får du svaret. Tummen upp för svensk vara, tummen ner för icke-svensk.

Jag började med att testa ett paket Bregott, det svenskaste  av svenska. Tillverkas ju t o m här i mina hemtrakter, i Götene 2 mil från vårt hus. Döm om min förvåning när det blev tummen ner!

Om jag googlar på Bregott, står det så här: "Arlas matfetter tillverkas av nordiska råvaror i Götene som ligger ett par mil norr om Skara. Det innebär att varken råvarorna eller de färdiga produkterna har åkt speciellt långt innan de kommer till ditt kök. Svenskt smör från Arla har endast tre ingredienser: Det är grädde från svenska gårdar, salt och mjölksyrakultur."

Fel, fel, fel. Vid brist på svensk mjölk används finsk eller dansk. Det står så på paketet, ser jag nu. Det är brist på svensk mjölk och det är brist på svenska kossor. Och grisar med för den delen.

Om inte vi slutar köpa dansk fläskfilé, om inte vi börjar protestera mot att handlarna inte ger bönderna betalt för sina produkter, om inte de som har makt att förändra, förändrar, så kan kommer Bregott allt oftare att vara osvenskt.

Om nedgången fortsätter som den gör nu, alltså att antalet kor och grisar minskar i den takt de gör nu, så har vi inga svenska kor eller svenska grisar om tio år. 10 ÅR!!!

Nu får det väl ändå vara nog!

Måste gå nu, har många varor kvar i kylskåpet att scanna...

 

 

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross