Kontakt
5 oktober 2016

Vems ansvar är det om inte ditt?

Dag 140

På den reklamfinansierade radiokanalen lottar de ut platser på ett tjejplan som ska åka till  - Dubai. Hur urbota dumt är inte det?

Jag är inte alltid konsekvent, det ska gudarna veta. Men vem kom på idén att arrangera en tjejresa till Dubai? Men på något vis, i vår längtan efter sol, så ursäktas allt.

Jo, visserligen; Förenade arabemiraten, dit Dubai tillhör, är en diktatur. Politiska partier är förbjudna. I Dubai kastas den som har gått i pension ut ur landet, även om hen har bott där i 40 år. Om man inte tillhör den knappa femtedel av befolkningen som är medborgare tack vare att de kan uppvisa bevis på att de har blodsband på faderns sida, till någon av de familjer som bodde här när landet bildades 1971. Ogifta mödrar deporteras. Landet styrs av sharialagar, alltså religiösa lagar, vilka begränsar kvinnors rättigheter på ett otal sätt.

Men de har ju så bra shopping! Och det är ju så varmt!

Och jag kräks.

Jo, det är sant. Turkiet är ett av de länder i världen som fängslar flest journalister, under 2015 inte färre än 28 stycken. Men det går ju så billiga resor dit! Så billiga att svenska journalistkolleger åker dit gång på gång. Det är väl allas rättighet att få njuta av värme utan att ta ansvar för hur ens kolleger har det där?

Och jag kräks.

Vi måste absolut äta mindre kött för att minska koldioxidutsläppet - då kan vi åka till Thailand på semester med bättre samvete.

Ökningen av antalet internationella flygresor sedan 1990 medför att klimatpåverkan har ökat med 61 procent mellan 1990 och 2014, från 7 miljoner ton till 11 miljoner ton. WWF, Världsnaturfonden gav grönt ljus till svenskt ekologiskt och kravkött bara för två år sedan. För även om korna rapar, så bidrar de också till den biologiska mångfalden. Viltkött är helt okej, nötkött som är kravmärkt eller från kor som gått på naturbete är godkänt på tre av fyra punkter, liksom kravmärkt kyckling. Förutsatt att samtliga är svenskt kött.

Sämst för miljön är nötkött från Tyskland/Östeuropa, Irland, Nordamerika, gris från Danmark och Tyskland, lamm från Irland och importerad kyckling. För miljön. Då har vi inte gått in på etiska delen över huvud taget. Eller antibiotikan. (Källa: WWF:s köttguide). När Coop då sätter sitt eget varumärke på bland annat tyskt bacon och tysk kassler och samtidigt gör en film som visar bilder från djurproduktion i Sverige tillsammans med bilder på översvämningar och regnskogsskövling... OCH samtidigt ger bonuspoäng på bland annat flygresor om man handlar hos dem...

Men hallå?! Jag är, som sagt, inte så konsekvent alla gånger - men det får finnas gränser på dumheter... Och dubbelmoral är det värsta jag vet. Faktiskt. Det kanske är dags för oss alla att tänka ett varv till, vad gäller val av käk, val av butik, val av semester. Fast det kanske inte är något jag behöver ta ansvar för? Jag kan väl stoppa ner mitt huvud i sanden bredvid alla andras...

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross