Kontakt
25 april 2017

Viva l'Italia!

Idag firas Anniversario della liberazione d'Italia. Det är 72 år sedan motståndsrörelsen och de allierade störtade fascismen i Italien.

Det är alltid nyttigt att resa och under en vecka i Italien har min kunskap om andra världskriget ökat och framför allt suget på att veta mer.

Historien upprepar sig ständigt och mitt i det soliga och leende Italien har vi gång på gång blivit påminda om fascismen och kriget. Och just det, Mussolini... de var ju på tyskarnas sida... Men varför står det att kriget slutade 1943 här?

Vid foten av monument har vi googlat och lärt oss att Italien kapitulerade 1943, men Mussolini hade kvar ett fascistiskt fäste i norra Italien. Tills 25 april 1945, då partisaner (som var människor med av alla möjliga politiska och religiösa inriktningar) och de allierade satte stopp för tjugo års fascistiskt diktatur.

Med stolthet och glädje berättar italienarna vi möter om dagen som nu är en nationell helgdag. Och vi gläds med dem och firar gärna fascismens nederlag.

Viva l'Italia!

 

 

Detta är inlägg 56 av 100.

Varje dag i hundra dagar ska ett blogginlägg publiceras.
Initiativet kommer från Fredrik Wass som driver Bisonblogg och här kan du läsa mer om tankarna bakom just Blogg100 2017.

Copyright © 2022 – 2024 Ärligt Talat. All rights reserved. Hemsidan skapad av AlizonWeb AB.
cross